Historie

De oorsprong van ONA ligt bij de Vrouwenbond uit Budel Schoot. In 1980 heeft Jan Verheyden Toneelverening  ONA. In de beginjaren bestond de club uit tien mannen en vrouwen. De eerste repities vonden plaats in de Kantine in Dorplein. In die jaren werden de voorstellingen nog gegeven op verschillende plaatsen waaronde de Kantine in Budel-Dorplein, de Reinder in Budel-Schoot, De Borgh en het bejaardenhuis in Budel en Kempenhaeghe in Sterksel. Met een bus van De Kim werden spelers en decorstukken naar de verschillende locaties gebracht.  

In 1991 overleed oprichter Jan Verheyden. Het stuk van daar jaar “Het Veenspook” werd aan Jan opgedragen.

Samen met HBS en De Toeters heeft ONA jarenlang het kienen in de Reinder verzorgd. Marij van Dommelen draaide de balletjes en Jan verkocht de kaarten. Om Jan niet alleen met al het geld naar huis te laten gaan, werd hij elke week door de andere ONA leden naar huis gebracht. Zijn vrouw Bella zat iedere week klaar met de borrels.

Samenwerking

In 2000 heeft in ONA in samenwerking met toneelverenigingen uit Budel, Soerendonk en Maarheeze een toneelstuk opgevoerd over het ontstaan van Cranendonck. Een hele grote en bijzondere productie die veel indruk heeft gemaakt op zowel toeschouwers als spelers.

Podium & voorstellingen

Vroeger werd het podium gebouwd door de leden. Kees Jansen nam er een week vakantie voor op. Later werden we geholpen door Piet Moors en John van Eert. Onveranderd blijft de vlaai die  er MOET zijn tijdens het bouwen.

De voorstellingen van ONA zijn altijd de eerste twee weekenden van november.  Tot 10 jaar geleden werd op de eerste vrijdag altijd gespeeld voor enkel de Hernieuwde Levenskracht. Deze avond werd altijd afgesloten met een loterij.

Wij kunnen niet zonder...

De Motoball vereniging uit Budel staat al jaren klaar voor ONA. Ze draaien ieder jaar de kassa, zetten alle stoelen klaar en ruimen na de voorstelling de zaal op.

Anouk Braakhuis en Lilian Looijmans zijn al 15 jaar verantwoordelijk voor alle prachtig opgemaakte gezichten van alle ONA spelers.